Susanne Holm

– speciale i sorg, tab og traumer

Ud over den godkendte 4-årige uddannelse til psykoterapeut med den narrative og systemiske tilgang som fundament, som jeg færdiggør i juni 2024, har jeg siden 2010 gennemført en lang række uddannelser og kurser – bl.a. i kognitiv terapi og metode, krisesamtaler, traumeterapi og dyreassisteret terapi samt som sorggruppeleder og sorgvejleder – se mit CV længere nede på siden.

Jeg har erfaring med sorg, tab, traumer, spiseforstyrrelser, selvskade, skilsmisse, stress, angst mm.

Oprindeligt har jeg en uddannelse som dyrlæge. Efter jeg mistede min søn ved en dødfødsel, som vendte op og ned på min verden, fik jeg et helt nyt syn på tilværelsen og valgte at skifte retning – både privat og professionelt.

Som psykoterapeut tager jeg udgangspunkt i samtalen og fokuserer på at identificere og bearbejde de tanker, følelser, handlinger og hændelser, der kan opstå, når vi bliver ramt af livet. I mine samtaler inddrager jeg kroppen og vores sanser, idet jeg arbejder ud fra en grundantagelse om, at krop og psyke hænger sammen. Sanserne er ofte en meget fin indgang til at få kontakt til tanker og følelser. Hver gang, vi gentager ord og sætninger – eller får gentaget ord og sætninger, bliver det mere og mere til sandheden – en – måske – falsk gyldighed bliver skabt? Og så risikerer vi at gå med på den fortælling. Det kan være andres fortællinger om os eller vores egen fortælling om os selv.

Dansk Psykoterapeutforening har en rigtig fin beskrivelse af de forskellige professioner her: https://psykoterapeutforeningen.dk/psykoterapi/psykoterapeut-vs-psykolog-og-psykiater

Psykoterapeuter og psykologer tager begge udgangspunkt i samtalen.

Psykoterapeuter har en 4-årig uddannelse, og det er et krav, at psykoterapeuten har taget en anden uddannelse og har erfaring inden optagelse på studiet.

Psykoterapeuten er uddannet til at identificere og bearbejde de tanker, følelser, handlinger og hændelser, der er et problem for klienten. Psykoterapeuter har i deres uddannelse gennemgået egenterapi og personlig udvikling. Da psykoterapeutens vigtigste redskab er sig selv, er det et krav, at psykoterapeuten har trænet de psykologiske og psykoterapeutiske teorier og metoder i praksis og mærket dem på egen krop.

Psykoterapeuter uddannes ikke til at tackle svære sindslidelser eller stille kliniske diagnoser. Psykoterapeuter bliver uddannet til at hjælpe mennesker med psykiske og personlige udfordringer, såsom sorg, tab, kriser, stress, angst, traumer mv.

Vær opmærksom på, at psykoterapeut ikke er en beskyttet titel, hvorfor ovenstående krav – som jeg opfylder – kun gælder for psykoterapeuter, der er medlem af Dansk Psykoterapeutforening.

Psykologen tager også udgangspunkt i samtalen, men er uddannet til at vurdere og stille en diagnose på psykiske sygdomme.

Psykologen har en universitetsuddannelse i psykologi og eventuelt specialer inden for én eller flere psykologiske retninger. Vægten i psykologuddannelsen er overvejende på psykologiske teorier og metoder. Selve uddannelsen til psykolog indeholder ikke et krav om egenterapi. En psykolog kan videreuddanne sig til specialist i psykoterapi.

Så alt afhængig af, hvad du har brug for hjælp til, kan det være en rigtig god idé at undersøge, om det er en psykolog eller en psykoterapeut, der er det rigtige valg for dig.

Det siger andre om mig

CV - uddannelser og kurser